Installateur Camerabewaking

Vragen aan installateur na installatie beveiligingssysteem

Het installeren van een inbraakinstallatie of beveiligingscamera’s is een belangrijke stap in het verbeteren van de veiligheid van uw huis of bedrijf. Na de installatie is het essentieel om een goed begrip te hebben van hoe uw nieuwe systeem werkt en hoe u het optimaal kunt gebruiken. Hier zijn enkele vragen die u aan uw installateur moet stellen: 

1. Systeemuitleg en Gebruik 

 • Hoe werkt het systeem? Vraag om een gedetailleerde uitleg van hoe het inbraaksysteem of de beveiligingscamera’s werken. Zorg ervoor dat u begrijpt hoe u het systeem aan- en uitzet en hoe u de verschillende functies waaronder het overbruggen gebruikt. 
 • Hoe bedien ik het systeem? Vraag naar de bediening van het systeem, inclusief eventuele bedieningspanelen, afstandsbedieningen, of mobiele apps. 
 • Hoe kan ik de camera’s bekijken? Vraag hoe u live beelden en opgenomen beelden van de beveiligingscamera’s kunt bekijken. Zorg ervoor dat u weet hoe u toegang krijgt via uw computer, smartphone of tablet. 

2. Onderhoud en Ondersteuning 

 • Welk onderhoud is vereist? Vraag naar het aanbevolen onderhoud voor uw systeem. Hoe vaak moeten de batterijen worden vervangen? Zijn er onderdelen die regelmatig moeten worden gecontroleerd of vervangen? 
 • Wat te doen bij een storing? Vraag wat u moet doen als het systeem niet goed werkt. Is er een stappenplan voor het oplossen van problemen? Hoe kunt u contact opnemen met de technische ondersteuning? 
 • Zijn er software-updates? Vraag of de beveiligingscamera’s of het inbraaksysteem software-updates vereisen en hoe u deze kunt uitvoeren, of hoe frequent de installateur dit uitvoert. 

3. Beveiligingsfuncties en Instellingen 

 • Hoe stel ik meldingen in? Vraag hoe u meldingen kunt instellen voor verschillende gebeurtenissen, zoals bewegingen gedetecteerd door de camera’s of een alarm dat afgaat. 
 • Hoe configureer ik de privacy-instellingen? Vraag hoe u de privacy-instellingen kunt beheren, vooral als u binnen- en buitencamera’s heeft. Zorg ervoor dat u weet hoe u gevoelige gebieden kunt maskeren. 
 • Hoe stel ik gebruikersrechten in? Vraag hoe u verschillende gebruikers kunt toevoegen en welke toegangsrechten zij kunnen krijgen. Dit is belangrijk als meerdere mensen het systeem moeten kunnen bedienen. 

4. Integratie met Andere Systemen 

 • Kan het systeem integreren met andere smart home apparaten? Vraag of uw beveiligingssysteem kan integreren met andere slimme apparaten in uw huis, zoals slimme verlichting, slimme sloten of andere domotica oplossingen. 

5. Documentatie en Training 

 • Is er een handleiding beschikbaar? Vraag om een gebruikershandleiding of instructieboekje voor het systeem. Deze is ook vaak via internet beschikbaar. 
 • Biedt u training of demonstraties aan? Vraag of de installateur een demonstratie kan geven van het systeem en of er trainingssessies beschikbaar zijn voor u en andere gebruikers. 

6. Contractuele en Garantievragen 

 • Wat zijn de garantievoorwaarden? Vraag naar de garantie op het systeem en de installatie. Hoelang duurt de garantie en wat wordt gedekt? 
 • Zijn er servicecontracten beschikbaar? Vraag of er servicecontracten beschikbaar zijn voor toekomstige ondersteuning en onderhoud. 

 

Door deze vragen te stellen, zorgt u ervoor dat u goed geïnformeerd bent over uw nieuwe inbraakinstallatie of beveiligingscamera’s en dat u deze effectief kunt gebruiken om de veiligheid van uw eigendommen te waarborgen. 

Verplichtingen volgens de VEB 

De Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB) stelt bepaalde eisen en verplichtingen aan beveiligingsinstallaties en -diensten om ervoor te zorgen dat de installaties voldoen aan de geldende normen en kwaliteitseisen. Hier zijn de belangrijkste verplichtingen volgens de VEB die van toepassing kunnen zijn op inbraakinstallaties en beveiligingscamera’s: 

1. Installatiecertificaat 

Een installatiecertificaat is vereist om te bewijzen dat de beveiligingsinstallatie voldoet aan de gestelde eisen en normen. Dit certificaat wordt uitgegeven door het erkende beveiligingsbedrijf na de installatie en controle van het systeem. 

2. Risicoanalyse 

Voor de installatie van een inbraakbeveiligingssysteem moet een risicoanalyse worden uitgevoerd. Dit houdt in dat de beveiligingsbehoeften van de locatie worden geëvalueerd om een passende beveiligingsoplossing te bepalen. De risicoanalyse wordt uitgevoerd door een erkende beveiligingsadviseur. 

3. Installatie volgens normen 

De beveiligingsinstallatie moet voldoen aan de geldende normen en richtlijnen, zoals: 

 • BORG: Richtlijnen voor inbraakbeveiliging  
 • NEN-EN 50131: Norm voor alarmsystemen 
 • NEN 2767: Norm voor conditiemeting van installaties 

4. Gecertificeerde installateur 

De installatie moet worden uitgevoerd door een VEB-erkend beveiligingsbedrijf. Dit betekent dat de installateur gecertificeerd en getraind is volgens de normen van de VEB. 

5. Onderhoudscontract 

Hoewel het niet verplicht is om een onderhoudscontract af te sluiten met uw beveiligingsbedrijf, is het sterk aan te raden voor een optimale werking en betrouwbaarheid van uw beveiligingsinstallatie. Regelmatig onderhoud speelt een essentiële rol in het waarborgen van de effectiviteit van uw systeem. De frequentie van dit onderhoud dient afgestemd te zijn op het specifieke type installatie en de uitkomsten van de risicoanalyse.

Naast hardware en software is het ook van belang om regelmatig het risicoplan te herzien. Hierbij kunnen vragen worden gesteld over veranderingen in de cameraposities, de geschiktheid van de huidige camera’s, en de mogelijkheid van specifieke camera’s zoals thermische varianten. Het is tevens belangrijk om te onderzoeken welke preventieve maatregelen passend zijn voor uw specifieke situatie, of dat nu gaat om een bedrijfspand, woning, of andere locatie.

Door proactief te zijn in het onderhoud en evaluatie van uw beveiligingssysteem, kunt u de veiligheid van uw omgeving op lange termijn maximaliseren.

6. Alarmdoorgifte 

Als het beveiligingssysteem is aangesloten op een particuliere alarmcentrale (PAC), moet deze PAC ook erkend zijn door de VEB. De PAC zorgt voor de alarmdoorgifte naar de hulpdiensten en/of de eigenaar. 

8. Registratie en documentatie 

Alle relevante documentatie van de installatie, zoals de risicoanalyse, het cameraprotocol, het installatiecertificaat en het onderhoudscontract, moet correct worden geregistreerd en gedocumenteerd. Deze documentatie kan nodig zijn voor verzekering of bij inspecties.  

9. Compliance en periodieke controles 

De VEB voert periodieke controles uit bij erkende beveiligingsbedrijven om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de eisen en normen. Dit omvat inspecties van installaties en audits van bedrijfsprocessen. 

Belang van VEB-certificering 

Het naleven van de verplichtingen van de VEB is cruciaal voor de betrouwbaarheid en effectiviteit van beveiligingsinstallaties. Het zorgt ervoor dat de systemen voldoen aan hoge kwaliteitsnormen en biedt gemoedsrust aan de gebruiker. Bovendien kan een VEB-certificering vereist zijn voor verzekeringsdoeleinden en kan het dekkingsvoorwaarden van de verzekering verbeteren. 

Door te werken met een VEB-erkend beveiligingsbedrijf en te voldoen aan deze verplichtingen, zorgt u ervoor dat uw beveiligingsinstallatie professioneel wordt geïnstalleerd en onderhouden volgens de hoogste standaarden.